رباط صلیبی
1 - بدون عمل جراحی
2 - با عمل جراحی
که توضیحات کاملی برای هر دو روش در ادامه در سایت درج شده است :
1 - درمان درد بدون نیاز به عمل جراحی به 3 روش زیر
2 - درمان درد با جراحی به روش آرتروسکوپی
آرتروسکوپی چیست؟
آرتروسکوپی یک وسیله جراحی است که پزشک متخصص ارتوپدی از آن برای دیدن داخل مفصل به جهت تشخیص یا درمان بیماری استفاده میکند. کلمه آرتروسکوپی به معنای دیدن داخل مفصل است.
Arthro به معنای مفصل و scopy به معنای دیدن است. در واقع یک آرتروسکوپ یک مفصل بین است. پزشک معالج با دیدن داخل مفصل میتواند بسیاری از بیماریهای آنرا تشخیص داده و میتواند اقدام به درمان جراحی بعضی از آنها از طریق ارتروسکوپ کند.
انتخاب کدام روش ؟
رباط صلیبی
پارگی رباط صلیبی ، کشیدگی رباط صلیبی
#رباط صلیبی #پارگی رباط صلیبی #جراحی رباط صلیبی #عمل رباط صلیبی #کشیدگی رباط صلیبی
فهرست مطالب
پیشگیری از آسیب دیدگی رباط زانو :
عوارض تاخیر در عمل جراحی رباط صلیبی زانو :
مراقبت های بعد از جراحی رباط پا :
مکانیزم رباط صلیبی
رباط قدامی ACL کجا قرار دارد ؟ و چگونه پاره می شود ؟
رباط صلیبی
کار رباط :
برای پایدار نگه داشتن زانو 4 رباط وجود دارد که زانو را همانند یک لولا هنگام حرکت نگه می دارد. دو رباط در دو طرف زانو قرار دارد ، رباط طرفی درشت نی و نازک نی . که رباط درشت نی را به هم متصل می کند و حرکت چپ و راست زانو را محدود می کند دو ربات دیگر ، رباط صلیبی جلویی و پشتی پایین فمور را به بالای درشت نی متصل می کنند. آنها حالت صلیب دارند و از حرکت زیاد از حد جلو و عقب زانو جلوگیری میکند. همچنین حرکت پیچشی بیش از حد نیز جلوگیری می کنند. اگر حرکت بیش از حد ضربه وارد کند ، هر کدام از این رباط ها شامل رباط صلیبی جلویی که ممکن است پاره شوند هنگامی که این قسمت جلویی پاره شود نمیتواند خودش را تولید یا ترمیم کند.
4 رباط مختلفی زانو را نگه میدارند و رباط های جانبی داخلی و خارجی هستند و دو تا رباط متقاطع یا رباط قدامی صلیبی که در حقیقت زیر کشکک زانو و استخوان ران و استخوان ساق را به هم متصل می کند که در حقیقت جلویی ACL و در قسمت پشتی PCL می باشد که معمولاً شایع ترین آسیب مفصل زانو آسیب رباط ی یا همان پارگی رباط ACL است . معمولا وقتی یک حرکت چرخشی به زانو همراه با خم و راست شدن ناگهانی همزمان ایجاد بشود این رباط پاره میشود .
پیشگیری از آسیب دیدگی رباط صلیبی :
مهمترین آنها
- تقویت عضلات ( نه بعضی از عضلات درگیر ) بلکه کلیه عضلات بدن
(ثابت شده از تمرینات ورزشی خصوصیات ورزشهای هوازی و ورزش های اضافی برای تقویت عضلات اطراف زانو و حتی غیر مرتبط ظاهری من جمله عضلات تنه و لگن و اطراف ستون فقرات بسیاری از موارد میتوانند شما را از این کابوس نجات دهد.)
- تمرینات مناسب در زمین مناسب
- استفاده از وسایل مناسب مربوط به همان رشته ورزشی (مثلا کفش مناسب)
- استراحت کافی
علائم پارگ رباط پا :
مثلاً فرض کنیم فرد ورزشکار در حال سریع دویدن است که تغییر جهت میدهد ، یا در حال دویدن ، سریع یک توقف ناگهانی می کند ، یا ضربه مستقیم به وی وارد می شود مثلاً در فوتبال تکل . که در واقع معمولا در این موارد امکان پاره شدن ای سی ال یا پی سی ال می باشد . یکی از علائم اصلی پاره شدن رباط صلیبی : در حین ورزش و دویدن سریع و توقف ناگهانی و یا تکل روی زانو ، همان حین یک صدای پاپ ، یا تگ مانندی بشنود صدای خاصی می دهد و بعد معمولاً درد در مفصل زانو ایجاد میشود. تورم معمولا شدید می باشد که فرد ورزشکار دیگر نمیتوانند ورزش را آن لحظه ادامه بدهد. و البته نکته ای که هست این است که در دو طول چند روز یا معمولا چند هفته معمولاً این درد از بین می رود و فرد فکر میکند که کاملا خوب شده یا اتفاق خاصی نیافتاده است اما خیر رباط صلیبی زانو شدیدا آسیب دیده اشت .
به طور کلی :
علایم پارگی رباط
- شنیدن صدا خاص در همان لحظه
- تورم و التهاب
- درد شدید زانو
- ناتوان برای بلند شدن از روی زمین
- خالی کردن زانو (علایمی که ایجاد میشود معمولاً خالی کردن زانو می باشد معمولا مثلا فرد به سرعت از پله پایین میآید یک دفعه فرد احساس میکند زیر پایش خالی شده و معمولاً بعد از آن خالی کردن یک درد و تورم در زانو ایجاد می شود.)
مریض ها بعضی از آنها مراجعه می کنند و می گویند که ما می توانیم راه برویم یا حتی بعضی موقع ها می توانیم بدویم خب چطور ممکن است رباط صلیبی پاره شده باشد ؟
درست حتی در زمان پارگی رباط صلیبی فرد می تواند راه برود و حتی میتواند به کارهای روزانه خود رسیدگی کند .پس راه رفتن و دویدن دلیلی بر عدم پارگی ربا نمی باشد .
تشخیص پارگی رباط توسط پزشک متخصص :
روش دستی معاینه زانو بیمار توسط پزشک مختصص جراح زانو
روش دوم و بهترین روش گرفتن MRI از زانوی بیمار
تصویربرداری که برای تشخیص استفاده می شود MRI می باشد و ما بر اساس معاینه و ام آر آی درجه بندی می کنیم و ممکن است در جاهای مختلفی مانند درجه یک دو یا سه داشته باشد.
اینکه تصمیم بگیریم چه مریضی را عمل بکنیم یا نه بستگی دارد شدت پارگی چقدر باشد ؟ و این فرد در چه فعالیتی باشد؟
مثلا ما پارگی رباط صلیبی در یک خانم ۵۰ ساله یا ۶۰ ساله داشته باشیم که در هر حالتی که دچار پارگی شده معمولاً سراغ عمل جراحی نمی رویم. اما در یک فرد جوان و حدود ۲۰ ساله ۳۰ ساله یا ۳۵ ساله پارگی کاملا ایجاد شده معمولاً درمان جراحی انجام میشود.
جراحی رباط صلیبی
عوارض تاخیر در عمل جراحی رباط صلیبی زانو
خیلی از بیماران سوال می کنند اگر این عمل را انجام ندهیم چه می شود ؟
اگر عمل جراحی واقع در فردی که نیاز به عمل دارد و انجام ندهد معمولاً زانو مستعد آرتروز میشود یعنی زانو باعث می شود ساییدگی ایجاد کند و به اصطلاح خودمون زانو زود پیر بشود در حقیقت مریض نیاز به عمل دارد حتما باید عمل بشود . بعد غضروف بهصورت کامل تخریب میشود اگر زانوی شما رباط پاره کرده باید هر چه سریعتر جراحی شود اما قبل از آن باید زانو بدون درد شود .
اگر عمل نکنیم ممکن است دچار آسیبهای دیگر شود زانو دچار خالی کردن و پیچ خوردن مجدد می شود و باعث پارگی منیسک میشود . البته شاید منجر به پارگی مینیسک نشود ولی چون رباط صلیبی ندارد دچار آرتروز زودرس زانو میشود. اگر ورزشکار هستید حتما باید زودتر اقدامات لازم برای عمل صورت گیرد هر یک ماه تاخیر تقریبا یک درصد میزان آرتروز زانو افزایش و پس از یک سال میزان آرتروز طوری میشود که حتی عمل جراحی رباط صلیبی پا نتیجه دلخواه را نخواهد داشت.
تشخیص و درمان پارگی رباط صلیبی
تشخیص مناسب
بر حسب میزان فعالیت و وضعیت بدنی و سن و سال ، تصمیم گیری برای روشهای درمان بر روی بیمار صورت میگیرد .
درمان
-
بودن عمل جراحی رباط پا :
تجربه این را نشان داده همه افرادی که پارگی را پیدا می کنند صرفا نیاز به عمل ندارند ، ممکن است با توجه به شرایط شغلی، سن بیمار ، شرایط ورزشی تصمیم گیری کرد پس در واقع نمیشود هر افراد را به زیر تیغ جراحی برد.
روش اوزون درمانی برای کنترل و کاهش درد ( برای افراد بالای 50 سال )
روش اوزون تراپی برای مطالعه کامل این روش کلیک کنید .
-
با عمل جراحی رباط صلیبی :
روش آرتروسکوپی ( مخصوص افراد ورزشکار ، جوان و افراد فعال و میانسال )
مزایای روش آرتروسکوپی :
- بازسازی تاندون ها به روش کم تهاجمی تر انجام می شود .
- محل جراحی و برش آن خیلی کوچک می باشد.
- دوره ریکاوری و یا دوره نقاهت خیلی کوتاه است.
- عوارض بعد از عمل خیلی کم است .
در حقیقت الان درمان جراحی پارگی رباط صلیبی به کمک آرتروسکوپ انجام می شود شاید خیلی از شما اسم آرتروسکوپی را شنیده اید:
آرتروسکوپ در حقیقت دوربین می باشد که داخل مفصل زانو فرستاده می شود و به کمک مانیتور ، عمل جراحی انجام میشود و آن این است که برشی که برای عمل جراحی انجام می شود خیلی کوچک است و حدود ۱ تا ۲ سانتی متر می باشد و این باعث می شود که ریکاوری یا دوره نقاهت خیلی کوتاه بشود در بخش خونریزی و در حد خیلی مریض درد را احساس نمیکند بعد از عمل عوارض آن خیلی کمتر بوده است . معمولا بعد از عمل آرتروسکوپی ترمیم رباط صلیبی معمولاً یک ماه توصیه می کنیم فرد زانوبند داشته باشد از همان فردای عمل می تواند راه برود ولی حتما باید زانوبند را ببندد و معمولا یک دوره فیزیوتراپی میباشد اگر ورزشکار حرفه ای می باشد معمولاً بازگشت به ورزش بین ۴ تا ۶ ماه طول می کشد.
عمل رباط صلیبی
مراقبت های بعد از جراحی رباط صلیبی
بیمار با زانو بند به بخش منتقل می شود معمولا بیماران بعد از عمل رباط صلیبی زانو یک شب در بیمارستان تحت مراقبت قرار میگیرند تا به تدریج درد و التهاب آن ناحیه فروکش و کمتر شود. از فردای جراحی رباط صلیبی میتواند به کمک زانوبند راه رفتن به همراه عصا را شروع کند . این زانوبند و عصا تا یک ماه با بیمار خواهد بود در این مدت بیمار آرام آرام باید شروع به خم کردن زانو نماید.
بعد از یک هفته جهت تقویت عضلات ، فیزیوتراپی شروع میشود. از هفته سوم می توانید تردمیل استفاده کنید و از هفته چهارم می توانید به باشگاه بروید اما انجام فعالیت ورزش هایی مانند فوتبال ، بسکتبال ، اسکیت ، تا ۵ الی ۶ ماه ممنوع است. که طی یک ماه اولیه ۲ ویزیت توسط پزشک برای بیمار صورت میگیرد .
نتیجه گیری :
پارگی رباط صلیبی کابوس یک ورزشکار
این اتفاق تلخ گریبانگیر بسیاری از ورزشکاران دنیا علی الخصوص در جامعه ورزشی کشور ما خیلی شایع تر از جوامع پیشرفته است بهطوری که آشنایان با ورزش اطلاع دارند چندین برابر آمار پارگی رباط در دنیا بیشتر است چرا؟
آیا میشود پیشگیری کرد؟
این اتفاق که اغلب منجر به جراحی می شود در ورزش بخصوص در ورزش توپی با چرخش های ناگهانی ، رباط صلیبی آسیب می بیند .
یکی از شایع ترین آسیب های ورزشی و غیر ورزشی پارگی رباط صلیبی زانو می باشد.
از علل شایع آسیب زانو که منجر به پارگی میشود:
- تغییر مسیر سریع
- پایین آوردن سرعت به هنگام دویدن
- ایستادن ناگهانی
- فرود آمدن نادرست در هنگام پرش
- برخورد یا تصادم مستقیم مانند تکل در فوتبال
اتفاقی که در فوتبالی ها زیاد اتفاق می افتد . چرا ؟
- خیلی استراحت کافی ندارند .
- ورزشکاران ایرانی به صورت حرفه ای در اختیار باشگاه نیستند.
- زمین بازی و تمرین نامناسب
- تغذیه نامناسب و ناکافی
- بدنسازی ضعیف
دکتر محمد علی جلیلی
اوزون تراپی | تزریق PRP | تزریق ژل

درمان دردهاي حاد و مزمن ، آرتروز زانو ، ديسك كمر، دردهاي عضلاني اسكلتي ، خار پاشنه